Twee dozen champignons, een doos druiven, een net citroenen en nog een stuk of acht andere etenswaren. Dit alles voor maar € 2,99. Zo maar een berichtje dat ik tegenkwam op Instagram. Dit aangeschaft via toogoodtogo.nl, een mooie manier om verspilling tegen te gaan. Eén van de vele berichtjes van een fanatiek streefster naar FIRE. Dit om aan te tonen dat ze bezuinigt en dat allemaal voor maar één doel: zo snel mogelijk financieel onafhankelijk en vervroegd met pensioen.

De FIRE beweging
‘Financial independence retire early’ staat het voor, afgekort FIRE. Een beweging die steeds groter wordt. Misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien is dit helemaal nieuw voor je. In het kort: nu zo zuinig mogelijk leven en zoveel mogelijk rendement halen om zo snel mogelijk met pensioen te kunnen van de goede zak geld die je hebt opgebouwd. Het opzij zetten van 80% van de maandelijkse inkomsten is hier zeker geen uitzondering. Dit vaak met het doel om bijvoorbeeld op je 35e al met pensioen te gaan. Op Instagram zijn er verschillende mensen te vinden die dagelijks al hun koopjes, spaardoelen en beleggingsrendementen delen. Best leuk om te volgen. Ook een kijkje op www.firebeweging.nl is de moeite waard. Hier vind je wat meer informatie over deze manier van leven.

Waarom FIRE niet iets voor mij is
Van deze manier van leven kun je natuurlijk heel wat vinden. Zo moet ik er echt niet aan denken om met mijn 35e al met pensioen te gaan (zou nu zijn…). Ik vind mijn werk bijna altijd wel leuk om te doen. Vakantie is erg lekker maar om het hele jaar niet meer te werken? Mij echt niet gezien. Ook het vele sparen en erg zuinige leven is iets wat mij wat te extreem is. Je zet bijvoorbeeld 15 jaar alles opzij om dat doel te bereiken om vervolgens misschien wel ernstig ziek te worden? Daarnaast zonder iedereen die aan ‘FIRE’ doet over één kam te scheren: Het risico is wel heel groot dat je alleen maar met geld bezig bent en hierin geen oog meer hebt voor de echt belangrijke dingen in het leven.

Maar het toch nuttig is voor mijn financiële coaching
Toch zie ik de FIRE beweging niet alleen maar als negatief. Deze mensen hebben vaak een heel concreet plan en werken heel bewust naar de gestelde doelen toe. De één denkt voldoende te hebben aan een vermogen van € 500.000 en de ander verwacht € 2.000.000 nodig te hebben. Deze laatste persoon zal er een wat wilder leven op na willen houden 😊. Ook het bewust omgaan met geld iets positiefs. Zo kun je bijvoorbeeld werken met potjes om grip te krijgen op je privé financiën. Tot slot is het best een bron van inspiratie op het gebied van aandelen, crypto maar ook  gratis producten en aantrekkelijke acties. Het zorgt voor leuke tips en bewustwording hoe je op een andere manier met geld om kan gaan.

Mijn ideaal
Zoals ik al aangaf moet ik er niet aan denken om met mijn 35e met pensioen te gaan, wel heb ik hierin ook mijn idealen. Op dit moment heb ik op maandag papa-dag en werk ik van dinsdag tot en met vrijdag. Helaas blijft het niet bij die 32 uur, als ondernemer ben je eigenlijk continu bezig met het werk. Op dit moment is het 22:30 uur en ben ik dit weer aan het typen met een voetbalwedstrijd op de achtergrond. Het lijkt me best wel lekker om, straks wanneer de kinderen naar school zijn, vijf dagen van 6 uur te maken. Dit om dagelijks op tijd klaar te zijn en genoeg tijd te hebben voor andere dingen. Leuke dingen met de kinderen, een rondje op de racefiets of lekker vissen vanuit de tuin. In mijn werk zou dit prima mogelijk moeten zijn. Daarnaast zou ik het werk rond mijn 60e best wat verder af willen bouwen. 

Wat FIRE ons leert
FIRE leert ons in ieder geval dat er meer mogelijk is dan gedacht. Door verstandige keuzes te maken is jouw ‘niet realistische plaatje’ ineens toch best wel realistisch. Dit kan zijn door zuiniger te leven maar kan ook zitten in het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen. Zoals gezegd ben ik niet erg positief over FIRE zoals je het vaak tegenkomt op social media. Hier heb je vaak te maken met mensen met hele extreme doelen. Maar een mildere vorm hiervan zou voor elke ondernemer goed zijn. 

Jouw ideaal?
Hoe ziet voor jou het ideale plaatje eruit? Ben je tevreden met het aantal uren dat je nu werkt, met de vrije tijd die je hebt? Tot wanneer wil jij doorwerken? Voor de één is dit iets waar al regelmatig over wordt nagedacht. Voor de ander iets wat überhaupt niet als mogelijkheid wordt gezien. Nu hebben we het alleen over de wens. Vervolgstap is natuurlijk om naar het financiële plaatje te kijken. Weet jij waar je financieel staat wanneer je bijvoorbeeld een dag minder gaat werken? Wat moet je nu opzij zetten om straks daadwerkelijk met pensioen te gaan? Ik wil je uitnodigen om eens na te denken over deze vragen. Mocht je vervolgens benieuwd zijn naar mijn ideeën: Ik nodig je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennis(makings)sessie. 

Kennis(makings)sessie inplannen