Financial life planning
Een Citroën of een BMW.  De keuze tussen twee hele verschillende automerken. Ik ga het hier niet hebben over welke auto er beter of mooier is. Voor de meeste lezers is hierover geen discussie mogelijk. Los van dat ik geen groot autoliefhebber ben heb ik er ook niet heel veel verstand van. Ik ben goed in online boekhouden en financiële coaching. Zo heeft iedereen z’n kwaliteiten. 😊 In mijn werk bied ik onder andere financial life planning. Ik kijk hier naar de verhouding tussen werk en privé, de leeftijd dat jij wilt stoppen met werken maar ook: hoe ga ik mijn pensioen bekostigen. Dat laatste wil ik nu onder de aandacht brengen. Maar wat hebben auto’s hier nou mee te maken?

De auto en ondernemers
Een financiële blog over auto’s. Meestal gaat het dan over de keuze om een auto zakelijk of privé aan te schaffen. Hier wil ik later ook wat over schrijven, er zijn hier namelijk vaak misverstanden over. Maar voor nu wil ik het hebben over de auto en financial life planning. Specifieker: de auto en jouw pensioen. Een auto heeft op het eerste gezicht weinig met je pensioen te maken. Oké, een BMW is doorgaans een stuk duurder dan een Citroën. Logischerwijs betekent dit dat wanneer je een BMW koopt je minder geld overhoudt voor je pensioen dan wanneer je de keuze maakt voor een goedkopere Citroën. Geen hogere wiskunde maar toch. Het effect van de keuze van een auto op de toekomst kan wel eens groter zijn dan verwacht.

Investeren in een auto
Iedere ondernemer krijgt te maken met investeringen. Voor veel freelancers, consultants en coaches is de auto de grootste investering waar zij mee te maken krijgen. Om deze reden heb ik ook gekozen voor de auto als onderwerp. Aan de auto hangt  een behoorlijk prijskaartje. Zo kan de keuze tussen een BMW en een Citroën veel geld schelen. Daarom dit ook als voorbeeld. Los van dat er in comfort, status, etc. vast heel veel verschil zit hebben deze twee genoemde auto’s ook een ander prijskaartje. Er zit hier al gauw € 25.000 tussen qua aanschafprijs.

Rendement spaarrekening
Stel je hebt het geld liggen voor zowel een Citroën als een BMW. Je kiest na overleg met je boekhouder voor de goedkopere Citroën en er blijft dus € 25.000 over. Dat kan je op een spaarrekening zetten en over 30 jaar is dit nog steeds € 25.000 aangezien een positieve rente er voorlopig niet aan lijkt te komen. Vervolgens jarenlang inflatie en die € 25.000 is een stuk minder waard. Achteraf had je net zo goed die BMW kunnen rijden… maar wat als jij wel wat met dit geld gaat doen?

Alternatieven spaarrekening
Allereerst: ik ben geen beleggingsadviseur. Wel heeft het mijn interesse. Zo zijn er verschillende indexfondsen die over de afgelopen tientallen jaren gemiddeld 8% rendement hebben opgeleverd. Dit tegenover de spaarrekening met 0% of zelfs negatieve rente maakt beleggen op zijn minst een erg goed alternatief. 

Nu zijn de rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Als we de experts moeten geloven is een nieuwe beurscrash onvermijdelijk, maar wanneer je voor de lange termijn geld wegzet is er gelukkig genoeg tijd voor herstel. En herstel is er tot nu toe ook altijd geweest gelukkig. 

Terug naar die 8%, mogelijk iets te optimistisch maar kijkende naar het verleden ook niet heel gek. Mochten we dit ook in de komende 30 jaar kunnen realiseren levert dat een interessant rekensommetje op. Die € 25.000 die jij bespaart is na 30 jaar gegroeid naar ruim € 250.000… Een leuke aanvulling op je AOW. Dan heb ik het nog niet eens over het rendement dat door blijft lopen aangezien je die € 250.000 niet ineens zal opnemen.

Tuurlijk, in bovenstaande houden we lang niet met alles rekening. Dit is ook een wat extreem voorbeeld. Lang niet iedereen heeft € 50.000 klaarliggen om een auto aan te schaffen. De meeste zakelijke auto’s worden nog altijd geleased. Maar ook die paar honderd euro verschil in leaseprijs kan van groot effect zijn op jouw pensioenopbouw. Ik heb gemerkt dat pensioen voor veel ondernemers nog een ver van hun bed show is. 

Bewustzijn inkomsten oude dag
De auto heb ik gebruikt omdat dit een grote kostenpost is voor veel ondernemers. Ben jij een enorme autoliefhebber: koop of lease vooral die droomauto. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Ik probeer in mijn werk ondernemers puur een stukje bewustzijn bij te brengen. De levenstandaard die je nu hebt zal na je pensioen niet compleet veranderen. Veel mensen redden dit niet met alleen AOW. Ter indicatie: AOW 2021 voor een alleenstaande is € 1.226,60 netto en wanneer je getrouwd bent of samenwoont per persoon € 838,55. Er zullen verschillende vaste lasten wegvallen maar een aanvulling blijft voor de meeste mensen toch wel erg gewenst. 

Gaat het dan allemaal om geld? Nee zeker niet. Geld is uiteindelijk slechts bijzaak. Ik kan genoeg belangrijkere dingen dan geld opnoemen. Gezondheid is bijvoorbeeld niet te koop. Wel wil ik als financieel coach helpen om van geld ook geen punt van zorg te maken.

FinDijk
Met FinDijk bieden we naast online boekhouden, jaarrekeningen en andere werkzaamheden welke je van een administratiekantoor mag verwachten ook financiële coaching. Ik kan het belang van financiële planning op zowel de korte als lange termijn niet genoeg benadrukken. Voor erg veel ondernemers is hier erg veel winst te behalen.
Wil jij meer weten over financiële planning en online boekhouden? We bieden nu de mogelijkheid om een gratis en vrijblijvende kennissessie in te plannen. In deze sessie komt zowel een stukje administratievoering (en bijhorende tijdbesparing) als financiële planning aan de orde.

Kennis(makings)sessie inplannen