2021 ligt achter ons, tijd om de jaarcijfers weer op te stellen. Hierbij hoort ook de definitieve afrekening met de Belastingdienst. Een groot deel van de ondernemers hoor ik vaak klagen over de hoge belastingen in Nederland. Vaak krijg ik de opmerking te horen ‘ik kan net zo goed weer in loondienst gaan’. Maar hoeveel belasting betaal je nu eigenlijk als ondernemer? Is deze opmerking terecht of is dit weer lekker typisch Nederlands?

Belastingschijven
We kennen in Nederland twee belastingschijven. Over de eerste € 69.399 betalen we in Nederland 37,07% belasting. Over alles hierboven betalen we 49,50%. Daarnaast betalen we naast Inkomstenbelasting ook de premie Zorgverzekeringswet. Voor ondernemers is dit in 2022 5,5%. Dit bereken je over maximaal € 59.706. Over de winst boven deze € 59.706 betaal je dus geen premie Zorgverzekeringswet. Best wel een behoorlijke hap alles zo bij elkaar natuurlijk, kijkende naar Europa zitten we niet eens zo heel slecht. In Scandinavië ligt de belastingdruk een stuk hoger.

Kortingen
Zijn we er dan? Nee aan de hand van deze percentages kun je de belasting berekenen. Vervolgens hebben we te maken met arbeidskorting en heffingskorting. Uiteindelijk betalen we dus minder dan de genoemde percentages. De arbeidskorting is inkomensafhankelijk. Bij een inkomen van € 40.000 mag je bijvoorbeeld iets meer dan € 4.000 van het belastingbedrag aftrekken. De berekeningswijze hiervan vind je op de site van de Belastingdienst. Hetzelfde geldt voor de Algemene Heffingskorting. Bij het inkomen van € 40.000 mag je nogmaals bijna € 1.800 in mindering brengen op het belastingbedrag.

Voordelen ondernemers
Deze kortingen gelden voor zowel ondernemers als particulieren. Bij particulieren zorgt dit ervoor dat je 22,4% belasting betaalt bij een inkomen van € 40.000. Dit ligt toch een stuk lager dan je zou verwachten na het lezen van de eerste alinea. Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak, ZZP, V.O.F.) hebben we vervolgens te maken met nog wat extra ‘kortingen’.

  • Zelfstandigenaftrek
    Wanneer jij voldoet aan het urencriterium (1225 uur op jaarbasis besteden aan je onderneming) en je inkomsten uit onderneming zijn jouw hoofdinkomsten, dan mag je een bedrag van € 6.310 van de winst aftrekken voordat je start met de belastingberekening. Over deze € 6.310 betaal je dus geen belasting. De zelfstandigenaftrek wordt jaarlijks iets afgebouwd maar dit blijft voorlopig een leuk voordeel. Ter info: de zelfstandigenaftrek zal in 2028 nog € 4.120 bedragen.
  • Startersaftrek
    Zoals de naam al doet vermoeden mogen starters nog een extra bedrag aftrekken. Naast de zelfstandigenaftrek mag je in de eerste vijf jaar van jouw onderneming nog drie keer een bedrag van € 2.123 extra van de winst aftrekken.
  • MKB winstvrijstelling
    Tot slot de MKB winstvrijstelling. Van de winst die overblijft na het toepassen van bovenstaande zelfstandigen- en startersaftrek mag je 14% aftrekken. Ook over deze 14% ben je geen belasting verschuldigd. Deze 14% is al jaren hetzelfde percentage, wel is er tegenwoordig sprake van een kleine aftrekbeperking. 

Loondienst tegenover ondernemer
Veel cijfers en percentages. Wat betekent dit concreet nu? 
Met onderstaande tabellen probeer ik dit duidelijk te maken. In tabel 1 vind je de te betalen belasting bij verschillende inkomens. In tabel 2 heb ik deze belastingbedragen omgerekend naar een percentage. In dit voorbeeld ben ik er vanuit gegaan dat je recht hebt op startersaftrek.

Belasting €

Inkomen
Loondienst
Ondernemer
30.000
4.654
1.020
60.000
18.782
14.481
90.000
34.769
30.130
120.000
50.772
44.434

Belasting %

Inkomen
Loondienst
Ondernemer
30.000
15,5%
3,4%
60.000
31,3%
24,1%
90.000
38,6%
33,5%
120.000
42,3%
37%

Belasting €

Belasting %

Je ziet hier duidelijk dat de belastingdruk voor ondernemers duidelijk lager is ten opzichte van de mensen die in loondienst zijn. Dit scheelt in dit voorbeeld 5-12% afhankelijk van de inkomsten. Zeker bij de lagere inkomsten valt de belastingdruk voor ondernemers alles mee. 

Voorlopige aanslag
Schrik je elk jaar weer van je belastingaanslag? Overweeg dan om een voorlopige aanslag aan te vragen. Door een schatting van de winst door te geven aan de Belastingdienst leggen zij een voorlopige aanslag op. Zo betaal jij de belasting in tien maandelijkse termijnen ‘vooruit’. 

Heb je geen idee wat voor winst je komend jaar kan verwachten of hoe je deze aanslag aan kan vragen? Benader mij hier gerust voor. Het grote voordeel van de voorlopige aanslag is dat je geen verrassingen achteraf hebt. In de loop van het jaar is het ook mogelijk om de aanslag bij te stellen. Het geld dat jij op 31 december nog op de rekening hebt staan is dan ook daadwerkelijk van jou. Een geruststellende gedachte.

BTW
Tot slot ook nog even de BTW. Ik kan hier heel leuk vertellen dat het wel meevalt met het betalen van belasting in Nederland maar hoe zit het dan met de BTW? Veel ondernemers betalen ieder kwartaal namelijk BTW. Het blijft dus niet alleen bij Inkomstenbelasting. Een begrijpelijke gedachte. BTW is alleen nooit jouw eigendom geweest. Jij brengt jouw omzet bij de klant in rekening. Vervolgens vraagt de Belastingdienst om hier BTW aan toe te voegen. In het geval van een zakelijke klant stort jij deze BTW door en vraagt jouw klant de BTW terug. Je bent hier puur een ‘doorgeefluik’. Toch kan de BTW aanslag best wel vervelend zijn.

Om dit te voorkomen  heb ik een methode voor je om hier bewust mee om te gaan: open voor de BTW een aparte rekening. Wanneer jij geld ontvangt van de klant stort je de BTW gelijk door naar die spaarrekening. Deze BTW is namelijk niet van jou. Op het moment dat de aangifte BTW gedaan is betaal je deze vervolgens van de BTW rekening. Eén van de vele mogelijkheden om meer grip op je financiën te krijgen.

Financiële planning
Naast het volledig uit handen nemen van de administratie bieden we bij FinDijk ook financiële planning. Hierbij gaan we aan de slag met de korte en lange termijn planning. De belastingen zijn opgenomen als vast onderdeel van de korte termijn planning. Deze lopende belastingen zijn eenvoudig inzichtelijk te maken, toch is dit een onderdeel waar veel ondernemers de mist mee ingaan. Wil je hier meer over weten? Plan vooral een kennismakingssessie in.

Kennis(makings)sessie inplannen